Ščurki so veliki od nekaj milimetrov do več centimetrov. Telo je po obliki ovalno in s strani sploščeno. Noge imajo dolge in polne trnov in ščetin. Na koncu zadka so parni izrastki. Na glavi so poleg oči dolge nitaste tipalnice. Ustni deli so izoblikovani kot grizalo.
Pri nas se pogosto pojavljajo:
AMERIŠKI ŠČUREK (Periplaneta americana)
NEMŠKI ŠČUREK (Blatella germanica)
KUHINJSKI ŠČUREK (Blatta orientalis)
Če živita nemški in kuhinjski ščurek v isti zgradbi je nemški v toplejših in vlažnejših delih, kuhinjski pa v hladnejših in manj vlažnih delih zgradbe.
Ščurki so lahko potencialni prenašalci bolezni kot so dizenterija, gastroentetitis in poliomelitis. Njihovi izločki pa so lahko kužni ter alergeni.
ZATIRANJE
Higiena je temeljni kamen učinkovitega zatiranja. Ostanke hrane moramo odstranjevati, paziti moramo na splošno čistočo. Za zatiranje populacije in preprečevanje razširitve uporabljamo sodobne preparate, ki so namenjeni profesionalni uporabi in učinkovito uničujejo ščurke. Ti preparati imajo dobro začetno delovanje, ter rezidualni učinek(podaljšano delovanje). Ob dotiku insekta z insekticidom, se le ta absorbira v organizem insekta in mu blokira živčni sistem ter prebavni trakt.
Ker imajo ooteke otrdelo zunanjo plast, insekticid ne prodre v notranjost zato je potrebno dezinsekcijo po treh tednih ponoviti.